Християнство як фундамент європейської цивілізації

Перед тим, як розпочати, хотілося б запитати, чим християнство запам'ятовується нам у світовій історії всього людства? Насамперед саме християнство дозволило народам і племенам нинішньої Європи стати частиною єдиного і неподільного цілого, тобто стало каталізатором в процесі об'єднання європейських племен у народи та нації. Церква Христова стала фундаментом створення зовсім іншої, більш розвинутої цивілізації. Коли народи і країни в Європі об'єднувалися під егідою єдності Церкви Христової, тоді Служби Божі у всіх храмах і монастирях відбувалися саме єдиною мовою (на латині), що давало вірі зовсім інший позачасовий наднаціональний характер.

Церква Христова була невід'ємною частиною життя кожного народу в Європі, заходячи абсолютно в будь-який храм люди чули одну й ту саму мову, відбувалася без жодних відмінностей Служба Божа, тому віруючі завжди відчували себе в іншій країні як у себе вдома, також латина була і мовою панівної еліти. Це створювало відчуття не тільки єдності християн, а й європейських народів в цілому. Країни спілкувалися між собою і ділилися досягненнями, отримуючи спільний досвід, що дало цивілізації способи і можливості розвиватися легше, швидше, ефективніше.

Нерозумно заперечувати роль християнської церкви в цьому процесі. У процесі об'єднання Європи та її народів в одне ціле, хоча і з численними труднощами, саме цей крок Церкви і народів Європи дав початок створенню нашого більш менш затишного світу з усіма його розвиненими благами. Варто також згадати роль християнського вчення у становленні загальноєвропейської системи цінностей. Церква Христова об'єднувала народи під егідою захисту віри, крові і вітчизни від багатьох загроз з боку інших цивілізацій: східної цивілізації, починаючи від хрестових походів проти мусульман та язичників, і закінчуючи війною з Османською імперією, сюди можна додати і більш пізню загрозу наркоторгівлі Китаю. Саме церква заклала ту основу об'єднаної Європи, яку ми бачимо саме зараз.

Як влучно казав Пап Римський Бенедикт XVI (у миру Йозеф Ратциґер): "Сьогодні стало модним впадати в амнезію і заперечувати історичні факти. Говорити, що Європа не має християнських коренів, це рівноцінно твердженням, що людина може жити без кисню і їжі. Потрібно не соромитися нагадувати про істину і підтримувати її, відкидаючи, де необхідно, те, що їй суперечить".

Втративши християнський фундаменталізм, єдність і коріння Європа втратить свою минулу велич, що відіб'ється як на житті окремих людей, так і на добробуті всіх народів не тільки духовно, а й матеріально. Втративши повноту істини, повноту єдиного духу і повноту єдиного європейського цілого, народи роз'єднують знову відставанням у духовному і науково-технологічному розвитку. Нинішня криза християнської віри в Європі, добре це показала. Якщо раніше люди створювали винаходи, для того, щоб просто знати, бути подібними до Творця Небесного як творці навколишнього, то зараз багато створюють для того, щоб виключно споживати і користуватися.

Такі споживацькі тенденції виключного користування ведуть до страхітливих наслідків у недалекому майбутньому. Тому ми зобов'язані стояти міцно на своїх позиціях, нагадувати людям про те, що вони "забули" сміливо вірити в недоторкану істину нашого Господа Ісуса Христа! На благо неподільної та єдиної істини, а також, на благо нашого з вами спільного майбутнього!

 

© Григорій СТРУЦЬКИЙ